Bosteels – Tripel Karmeliet

3,19

Tripel Karmeliet wordt nog steeds gebrouwen naar een authentiek bierrecept uit 1679 afkomstig uit het voormalig Karmelietenklooster in Dendermonde. Dit recept is meer dan 300 jaar geleden geschreven en beschrijft het gebruik van drie soorten graan: tarwe, haver en gerst. De naam Tripel karmeliet verwijst dus zowel naar de oorsprong als naar de hergisting op fles. Uit de vele proefbrouwsels van meergranentripels die in de jaren ’90 in onze brouwerij werden uitgevoerd, blijkt dat de bijzondere historische combinatie van de 3 graansoorten nog steeds de ideale melange blijft.

Tripel Bier online kopen bij BIER&VLEES.

Een Tripel is een blond Belgisch biertype met 7,5 tot 9,5% alcohol, dat complex is. Het maakt onderdeel uit van de abdij/trappistenreeks Blond, Dubbel, Tripel en Quadrupel.
De kleur is blond tot goud. Het bier is helder. Een lichte troebelheid is veelvoorkomend. Het bier heeft hergisting op fles. Wordt de gist uit de fles meegeschonken, dan wordt het bier uiteraard een stuk troebel. Een Tripel bevat flink wat koolzuur. Kenmerkend is een volle, stevige, stabiele, romige schuimkraag.De geur van een Tripel is complex. Veel voorkomend zijn fruitige en kruidige aroma’s. Door stevige hoeveelheid alcohol, kun je ook alcoholische aroma’s tegenkomen, die niet scherp en prikkelend mogen zijn. Een Tripel kan hoppige aroma’s bevatten. Die hebben echter nooit de overhand. De fruitigheid in een Tripel loopt uiteen van citrusachtig, banaanachtig tot steenfruit. Kruidige fenolen afkomstig van de gist (kruidig, peperig, kruidnagelachtig) zijn waarneembaar, maar mogen niet overheersen. Toevoeging van kruiden – vooral koriander – komt vaak voor.De smaak is een samenspel van kruidige, fruitige en alcoholische smaken, ondersteund door een zachte moutigheid. Hopbitterheid is goed in balans met de moutigheid en zoetheid. Het mondgevoel is alcoholwarmend met veel koolzuurprikkeling. Een beetje plakkerigheid is niet ongebruikelijk.