Huyghe – Delirium Tremens

3,39
De toespeling op roze olifanten en de naamkeuze berusten niet op toeval. Met een bijzonder karakter is de unieke smaak het resultaat van drievoudige fermentatie en het gebruik van drie verschillende giststammen. Zoete biscuit-moutruggengraat, ondersteund door aangename warmte en kruiden, eindigt goed rond, bloemig en droog.

Omer Vander Ghinste – Omer Brut Nature

12,29
Brut Nature is een koperkleurig ‘Brut Style’ bier. Het gebruik van wilde gist (Brettanomyces) zorgt voor een aangenaam droog en “levendig” bier met een laag suikergehalte. Het bier evolueert in de fles en kan tot minimaal 5 jaar bewaard worden. Door het gebruik van dry hopping met Belgische hop komt het fruitige en kruidige karakter van de 5 hopsoorten extra naar voren. Het resultaat is een droog, zacht, bitter bier met een fijne nasmaak. De verschillende gistingsstadia, hoge gisting en hergisting op fles met wilde gisten vereisen een brouwproces van minimum 3 maanden.

Westmalle – Westmalle Trappist Extra

2,59

Wist je dat de Extra een van de oudste bieren van Westmalle is? Meer nog: hij behoort tot een lange traditie. We springen even terug in de tijd, naar 1836. Dat jaar besloten de trappisten van Westmalle om zelf te brouwen. Ze hadden nood aan een eigen, lokale drank voor bij de maaltijd. In hun contreien was het niet meer dan logisch dat dat bier zou worden. Dit alles geheel in lijn met de kloosterregels van Sint-Benedictus, die de leidraad is voor de levenswijze van de Trappisten.

De monniken gingen dus aan het brouwen, en dat resulteerde eerst in een donker tafelbier. Uit geschriften weten we dat een tijdje later ook een witbier opdook. Begin 20ste eeuw was er dan weer sprake van een blond ‘Extra-Gersten’ bier: een voorloper van de Extra. In al die tijd stond steevast een lichtere variant op tafel bij de monniken zelf. De Dubbel en Tripel gunden ze graag aan de buitenwereld, maar binnen de abdijmuren kozen ze voor sobere kwaliteit die beter aansluit bij hun levensstijl.

Blond bier koop je online bij BIER&VLEES.

Blond is een bovengistend speciaalbier dat meestal toegankelijk is met een licht zoetje, dat aan geel fruit of honing doet denken. Qua alcoholpercentage zit het vaak tussen de 6% en 7,5%, al zijn er natuurlijk uitzonderingen. De kleur is blond tot amber en de helderheid is als tweeschijn tot helder te omschrijven. Het schuim is een romige mousse en in de neus ervaar je de geur van mout, geelfruit, lichte hop en soms ook wat kruidigheid. De smaak van Blond speciaalbier is licht moutig, soms fruitig met een mooi bittertje in de nasmaak. Dit speciaalbier is vaak de lichtste variant van de tradionele trappistenbieren of abdijbieren uit België.