• Persoonlijk bezorgd in Gelderland
  • Gratis verzending boven de €50
  • Meer dan 200 bieren op voorraad

IPA

De India Pale Ale (IPA) is misschien wel de meest populaire bierstijl van het moment. Flink gehopt, bitter en verfrissend bier met typische aroma’s van ceder, citrus en tropisch fruit. Dit bittere biertype werd voor het eerst gebrouwen in Engeland maar komt inmiddels uit alle hoeken van de wereld.

Twee verhalen

Er zijn twee verhalen over het ontstaan van de IPA. Het eerste verhaal gaat terug naar de 17e eeuw toen Engeland veel overzeese koloniën had. De brouwers uit het stadje Burton-on-Trent brouwden in die tijd uitsluitend voor de Oost-Indische Compagnie. Speciaal aan deze bieren was het brouwwater uit de omgeving Midden-Engeland - een gebied waar het water hogere niveaus van calcium en sulfaten bevat, wat duidelijk leidt tot droger en meer bitter bier. Om dit bier uiteindelijk bij de in India gestationeerde Britten te krijgen was een schip bijna vijf maanden onderweg - te lang om gewoon bier goed te houden. Door extra hop aan het bier toe te voegen (hop heeft een conserverende werking) bleef het bier langer goed. Het exportbier was zwaarder gehopt en daardoor bitterder. Uiteindelijk waren dit ook de Ales die buiten het Verenigd Koninkrijk zijn uitgevoerd, niet alleen naar India maar ook aan Amerika. Door extra hop aan het bier toe te voegen (hop heeft een conserverende werking) bleef het bier langer goed.

 

Een ander verhaal over het ontstaan van deze bierstijl is wat minder romantisch, maar daardoor misschien wel iets geloofwaardiger. Dit verhaal begon in de tweede helft van de 18de eeuw met een bestaand bier van brouwer George Hodgson. Hij brouwde het bier met de bedoeling om ze twee jaar te laten rijpen, wat de toevoeging van extra hop verklaarde. Uiteindelijk werd dit bier onder officieren van de Oost-Indische Compagnie populair omdat Hodgson's brouwerij vlakbij de haven lag, de prijzen gunstig waren en de zeevaarders op krediet konden kopen. Uiteindelijk ging het bier dus wel naar India, maar daar werd het niet speciaal voor gebrouwen.

Het was pas begin jaren 80 dat Amerikaanse craft-brouwers begonnen met het gebruik van nieuwe hopsoorten zoals Cascade ( citrus aroma ) of Simcoe ( ceder aroma ) om te komen tot het moderne karakter van een IPA. Toch is er een verschil tussen Engelse en Amerikaanse IPA' s. De Engelse bieren neigen meer naar aardse, bloemige aroma' s en zorgen voor een evenwicht met het biscuit achtige van de mout. Amerikaanse IPA's hebben duidelijk een focus op de hop, voornamelijk citrus, ceder en soms tropische of juist harsachtige smaken. 

Dryhopping

Normaal gesproken wordt hop meegekookt bij het brouwen van bier. Dryhopping is het toevoegen van (extra) hop aan de gekoelde wort (dus na het kookproces) en zorgt voor een hoppig aroma. Bij dryhopping wordt de hop toegevoegd in de lagertank, laat in de vergisting of tijdens de lagering. Bij bovengistend bier duurt dryhopping zeven tot veertien dagen.

IPA bieren