Happy Holidays from the entire Mammoet team!

At this special time of year, Mammoet's colleagues, customers and suppliers can look back with satisfaction on a job well done, and return home to celebrations with loved ones.

 

We'd like to wish everyone a happy and peaceful holiday season, and a prosperous 2022.

 

Best regards,

Mammoet

Het lekkerste recept bij je speciaalbier

Kies je speciaalbier

Speciaalbier drink je natuurlijk niet zonder iets lekkers er bij te eten, toch? Eten combineren met drank is al een oud concept met wijn. Wij slaan de wijn over en gaan gelijk over naar het speciaalbier! Speciaalbier is misschien nog wel een mooier product om te pairen met eten door het enorme aanbod aan verschillende speciaalbierstijlen.

Wat is Foodpairing?

In het kort; Een lekker gerecht bij je drankje. Wij zijn helemaal fan van speciaalbier en wij nemen je mee in de bijzondere wereld van foodpairing. Bij elk soort bier hebben we 3 gerechten met smaakprofielen samengesteld, deze kunnen jullie hieronder bij de verschillende bierstijlen vinden. We hebben als eerste een simpele pairing gemaakt met smaken die overeen komen met elkaar ( + + is dat in de officiële termen van een biersommelier). De tweede is een complexere pairing. Hier zoeken we smaken die een contrast hebben met elkaar (+ - is dat in de officiële termen van een biersommelier). De laatste is een heerlijk vleesgerecht wat je kan klaarmaken op zowel de BBQ als in de pan (of oven). 

Foodpairing met Blond bier

Laten we rustig beginnen en een Blond bier open maken. Dit bier drinken we op een temperatuur tussen de 5 en 7 graden (Pro Tip: Het alcoholpercentage is de temperatuur waar je het bier het beste op kan drinken). Spoel het glas goed om en schenk het bier rustig in. Als het goed is heb je nu een mooie schuimkraag op je bier. 

Eenvoudige foodpairing - Fuet met Zoete ui

Als je nou een lekkere BIER&VLEES combinatie wilt proeven, neem dan een Fuet met zoete ui in combinatie met het Blond bier. Het zoetje van de Ui pairt mooi met het zoetje in het bier.

Complexe foodpairing - Fuet met Peper

Met net wat meer pit in de Fuet door de peper haakt dit goed aan bij de zachte smaak van het blond bier. 

Vleesgerecht - Iberico Haas

Het zachte karakter van het bier gaat perfect samen met de delicate smaak van het vlees van dit met eikeltjes afgevoerde varken.

Foodpairing met dubbel bier

Het tweede biertje is een Dubbel. De Dubbel is iets krachtiger dan het Blond bier, voor de pairing gebruiken we dus ook gerechten die van nature iets krachtiger van smaak zijn. Spoel het glas van je vorige bier goed om en schenk ook deze rustig in zodat je een mooie schuimkraag in je glas hebt staan.

Eenvoudige foodpairing - Fuet met Basilicum

Bij het Dubbel bier past een lekkere fuet met basilicum. Door de basilicum krijgt het worstje meer complexiteit, zodat het mooi bij het gebrande moutkarakter van het Dubbel bier past.

Complexe foodpairing - Fuet met Knoflook

De zoete tonen van karamel in het bier zorgen voor een mooi contrast met de licht scherpe smaak van de Fuet met Knoflook.

Vleesgerecht - Spareribs met Zoete glaze

Het beste vleesgerecht voor de Dubbel is de langzaam gegaarde Spareribs met een zoete glaze. Voor de zoete glaze kun je eigenlijk alles gebruiken met veel suiker, denk aan bijvoorbeeld Honing of Appelsap. Het volle zoete karakter van het bier gaat perfect samen met het lekker vette vlees met een zoete glaze om het geheel mooi samen te brengen.

Foodpairing met tripel bier

De laatste uit de serie is de Tripel, dit is de zwaarste van de serie. Door het kruidige karakter van de tripel is de smaak een stuk sterker dan bijvoorbeeld de Blond. Het is voor deze ook belangrijk om je glas goed om te spoelen en deze rustig in te schenken!

Eenvoudige foodpairing - Fuet met Truffel

En als je dan het rijtje compleet wilt maken: probeer dan eens een fuet met truffel bij een heerlijke Tripel. Doordat het bier iets hoger in alcohol is, kan het goed de combinatie aan met de truffelsmaak!

Complexe foodpairing - Droge worst met Blue D'Auvergne

het kruidige karakter van de tripel gaat mooi samen met de wat meer uitgesproken smaak van de Droge worst met Blue D'Auvergne.

Vleesgerecht - Bavette

Een vaak vergeten stukje vlees dat doordat het een mooie gulden middenweg is tussen werk- en rustvlees net iets meer smaak en structuur heeft dan een simpele biefstuk. Daardoor gaat het perfect samen met het kruidige karakter van de tripel.

De geschiedenis van het bier

"Weet wat je eet" is een steeds belangrijker concept, wij maken hier "Weet wat je drinkt" van! De Blond, de Dubbel en de Tripel zijn gangbare en bekende bieren in het Nederlandse bierlandschap, echter is de geschiedenis achter deze bieren reuze interessant!

Blond

Blond bier werd voor het eerst gebrouwen in België, als variant op dubbel bier. Dubbel werd naar Frankrijk geëxporteerd, maar de Fransen waren geen fan van deze donkere biersoort. Een slimme marketeer kwam met het idee om dubbel met een bleke mout te brouwen. Het blond bier was geboren en bleek een succes.

Blond bier komt aan zijn naam door de mooie goudgele (blonde) kleur. Onmiskenbaar voor dit bier. Tegenwoordig is blond bier zo bekend dat bijna elke brouwer in Nederland en België wel een blond bier in het assortiment heeft.

In het Verenigd Koninkrijk worden blonde bovengistende bieren vaak ‘pale ale’ genoemd. Blonde bieren in Duitsland zijn vaker ondergistend. De term ‘blond’ heeft dus in de meeste gevallen betrekking op blonde bovengistende bieren van eigen bodem, België en soms ook Frankrijk.

Dubbel

De naam ‘dubbel’ bier heeft eigenlijk niets te maken met de samenstelling of de smaak van het bier. Voor een sterker bier heb je meer suikers nodig. Dus ook meer mout. Het is alleen niet zo dat dubbel met precies twee keer zoveel mout is gebrouwen dan een andere biersoort. Hoe komt dubbel bier dan wel z’n naam? Vroeger werd met kruizen op de vaten aangegeven hoe zwaar het bier was dat er in zat. Niet iedereen kon lezen, maar zo begrepen ze allemaal wat er bedoeld werd. Voor dubbel bier werden twee kruizen gebruikt.

Dubbel bier kent zijn oorsprong bij onze zuiderburen in België. We gaan even helemaal terug naar de Middeleeuwen. Monniken brouwden in het klooster al bier. Zij maakten biersoorten met verschillende hoeveelheden alcohol. Nu kennen we deze abdijbieren als dubbel, tripel en gerstewijn.

Dubbel bier is zeer populair in België. In Amerika, waar het bier bijna donkerbruin tot zwart kleurt, vind je ook een aantal brouwerijen die dubbel bier brouwen. Maar denk ook eens aan Argentinië. Zelfs daar hebben ze hun eigen dubbel bier. Wij Nederlanders zijn natuurlijk ook fan!

Tripel

Waar de term tripel vandaan komt is niet helemaal bekend. Bekendste verklaring is toch wel dat tripel de kracht van het bier aangeeft. De naam ‘tripel’ werd voor het eerst gebruikt in 1936 door de Trappistenbrouwerij in Westmalle. Ze brouwden toen hun sterkste biertje voor de opening van hun nieuwe brouwzaal. De naam tripel werd hierna overal gekopieerd en verspreide zich zo van merknaam tot soortnaam. Andere producten die nu ook onder de naam Tripel bier vallen zijn Hertog Jan Tripel, La Trappe Tripel en Affligem Tripel.

Waar tripel bier vandaan komt valt dus niet te betwisten. Dat was bij Trappistenbrouwerij Westmalle. Hier brouwde Hendrik Verlinden van brouwerij Drie Linden in het begin van de jaren 1930 samen met de trappisten het eerste blondkleurige tripel bier, wat toen nog super bier werd genoemd. Dit superbier werd zo genoemd door z’n (super) sterke karakter. Het recept was gebaseerd op een blond bier dat de monniken sporadisch brouwden sinds 1931. Superzware bieren werden al langer gebrouwen, maar waren altijd donker gekleurd. En zo kom je ze nu nog steeds tegen. Vandaag de dag wordt tripel overal gedronken maar Nederland en België zijn de grootste producenten en afnemers.