Duvel Moortgat – Duvel
Duvel is een natuurbier met een subtiele bitterheid, een verfijnde smaak en een uitgesproken hopkarakter. Het unieke brouwproces, dat zo'n 90 dagen duurt, staat garant voor een puur karakter, delicaat bruisen en een aangenaam zoete smaak van alcohol. Duvel verkrijgt zijn typische bitterheid door toevoeging van verschillende soorten aromatische Sloveense en Tsjechische hop..
Einbecker Brauhaus – Einbecker Ur-Bock Hell
Equilibrium – Fractal Citra/Galaxy
Equilibrium/ Electric Brewing Co. – Savages & Savants
Equilibrium en Electric Brewing Co. zijn begonnen met een basis van rauwe tarwe, tarwevlokken en havervlokken voordat ze hun absoluut grootste hopverhouding tot nu toe van Citra, Strata en Galaxy toevoegden. Een elektrisch geel schenkend, begroet een intens hoparoma je met smaken van krachtige citrus, stukjes ananas op siroop en een assortiment meloenen met een crèmeachtig mondgevoel. Gedurfde en diepe smaken veranderen in een romige afdronk met een prachtige expressie van Equilibriums #EQjuice-afdronk.
Equilibrium/ Mortalis Brewing Company – Humulus²
Humulus² begint met een Citra Lupomax whirlpool en een Citra T90, Citra Lupomax, Eclipse en Strata dry hop. Heldere aroma's van sinaasappelsap, ananas en passievrucht openen zich voor een achtbaanrit van sinaasappelroom, fruitcocktailbekers, mandarijnsorbet, multivitamine, stukjes ananas en gekonfijte limoen. De taaie, rijpe fruitsmaken worden in evenwicht gehouden door een hoppige bite en een regenboogmeloen #EQjuice-afdronk.
Equilibrium/ Outer Range Brewing – Orographic Effect
Na een 2-row (gerst) en tarwebasis gebruikten Equilibrium en Outer Range Brewing een Citra Lupomax whirlpool en een Galaxy, Motueka, Riwaka en Eclipse dry hop. Hazy geel schenkend, begroeten aroma's van zoet fruit en diverse citrusvruchten je voorafgaand aan een hoppige uitbarsting van sinaasappelmarmelade, stukjes mango, aardse, vochtige dennen, gras en partjes limoen.
Fermenterarna – Burger Burger
Fermenterarna – Forest Fantasy
Fermenterarna – Fresh Harvest Citra
Fermenterarna – Humlekotten
Fermenterarna – Late Nights Light
Fermenterarna – Release the Beast
Fermenterarna – Swedish Lollipop
Fermenterarna – The Meaning of Picking Berries
Fermenterarna – Words of a Walrus
Folkingebrew – Darkest Hour
Friesisches Brauhaus zu Jever – Jever
Vlakbij de grens met Nederland, nabij Groningen, ligt het Duitse Jever. Een klein stadje dat vooral bekend staat om het Jever Pilsener dat er al ruim 80 jaar wordt gebrouwen door het Friesisches Brauhaus zu Jever. Naast een rijke brouwtraditie en de nieuwste technologieën beschikt de brouwerij naar eigen zeggen eveneens over ‘das Fingerspitzengefühl’. En wie een Jever bier heeft geproefd weet precies wat daarmee bedoeld wordt. Op en top kwaliteit!
Noord Duits pilsener
Juist het pilsener bier heeft enorm geprofiteerd van de bierrevolutie die over de wereld golft: de waardering voor dit, misschien wel het moeilijkst te brouwen, biertype is fors toegenomen. Ook pils komt in vele verschijningen, van de enigszins moutige Tsjechische versies tot knisperend gehopte exemplaren uit Noord-Duitsland. Van die laatste is Jever een schoolvoorbeeld: de hopgift is dusdanig fors dat je de hopbelletjes bijna tussen je tanden kunt voelen. Het geeft het toch al verfrissende biertype een extra oppeppend effect: het voelt ‘droog’ in de mond.
Hop en hop
Een groot verschil met bijvoorbeeld de mateloos populaire India Pale Ale bieren schuilt in de gebruikte hop. IPA wordt vooral met aromatische hopsoorten gebrouwen, die een overwegend fruitig karakter aan het aroma geven, en soms bijna verdovend werken op de tong. Pilsener gebruikt vooral zogenoemde bitterhop soorten: deze zorgen vooral voor de bewaarbaarheid en de prettige tinteling die je in de wangen, op de tong en aan je gehemelte voelt. Misschien dat Jever wel het meest gedurfd gehopte pilsener ter wereld is!