Recepten & Foodpairing

4 Tropische sticky kippenpoten met een kick

4 tropische kippenpoten met een kick

4 Tropische sticky kippenpoten met een kick

Jos Van Dijk
Jos Van Dijk

4

Aantal personen

Voorbereidingstijd

25 minuten

Kooktijd

40 minuten tot 45 minuten

Ingrediënten

Voor de Glaze:

  • 1 bol knoflook
  • ½ verse ananas (mag lekker rijp zijn)
  • 1½ bananen
  • ½ à 1 gele Madame Janette pepers
  • 200 gram Kristalsuiker
  • Gembersiroop
  • Witte Natuurazijn

Voor het vlees:

  • 4 Grote kippenpoten
  • 1 Liter Karnemelk
  • Zout

Instructies

1

Snijdt de ananas en de banaan in grove stukken en fruit deze licht aan in een beetje olie. Doe hier de pepers bij. ½ peper voor milde hitte, een hele voor medium hitte (of meer voor de liefhebbers). Alleen het steeltje eraf en dan door de helft is prima.

2

Doe hier de suiker bij en laat dit licht carameliseren. Zodra het geheel licht begint te verkleuren, voeg je een flinke scheut gembersiroop toe. Dit is het moment om flink los te gaan met de staafmixer. Zorg ervoor dat het een mooi homogeen geheel wordt. Voeg nu de natuurazijn toe tot de gewenste dikte is bereikt (dikke kookroom). Nu een kwartiertje op laag vuur doorkoken.

3

De kippenpoten doe je met de karnemelk, gekneusde knoflooktenen en een paar eetlepels glaze in een bak, goed husselen en afgedekt een nacht in de koelkast zetten.

4

De dag van het bakken is aangebroken! We gaan werken met 2 zones op de barbecue, dus de kolen hoeven maar aan 1 kant van de barbecue te liggen. Steek deze aan en laat ze goed heet worden. Geduld is een schone zaak. Goede reden om alvast een biertje te gaan drinken. 

5

De kippenpoten kunnen ondertussen afgegoten worden en licht droog gedept worden met keukenpapier. Naar smaak licht bestrooien met zout en klaar ben je. Als de kolen heet genoeg zijn, kunnen de kippenpoten op de hete kant van de barbecue om ze van een krokant laagje te voorzien. Tegen de tijd dat de kippenpoten krokant zijn, kunnen de kippenpoten verhuizen naar de “koude” kant van de barbecue, we gaan dus werken met indirecte hitte.

6

Voorzie de kippenpoten rijkelijk van een laag glaze en doe de deksel op de barbecue. Let wel op dat je een luchtstroom houdt, dus zowel op de barbecue als op de deksel moeten de ventilatiegaten open staan. Anders laat je je kolen langzaam sterven.

Om de 5 minuten mogen de poten gedraaid worden en wederom van een goede laag glaze voorzien worden. Deksel erop en bier drinken. Check na een half uur of de kerntemperatuur boven de 72/75°C is. Zo niet, dan blijf je de vorige stappen herhalen en trek je nog een biertje open.

Is de kerntemperatuur wel hoog genoeg, dan trek je ook een biertje open, maar dan om van te genieten bij een smerig lekkere juicy kippenpoot met een tropische sticky laag.

7

Voor de gevorderde barbecue-er, we hebben dit recept ook uitgeprobeerd met een mooie procureur. Dezelfde stappen volgen als bij de kip, maar dan de procureur in grove stukken snijden en op dag zelf aan een spies rijgen. Qua garing, we raden je aan om het vlees rosé te bakken, maar mocht je dat niet willen, het vlees blijft door z’n vetpercentage en marinade juicy genoeg om verder door te garen.

Gewoon met de handen eten en als de glaze niet tot achter je oren zit, dan doe je het niet goed.

lazy

De auteur:

Jos van Dijk

Jos is de tovenaar van BIER&VLEES. Noem een willekeurig speciaalbier op en Jos komt met een lijst aan interessante Bierpairings. Jos zorgt ervoor dat onze vrijdagmiddag borrels een feestje zijn. Lekker bier en goed vlees wat dan als kers op de taart nog verschrikkelijk goed bij elkaar past. Ben je op zoek naar een goed stukje vlees bij je biertje? Jos is de man! Geen combinatie is te gek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *