Brouwerij van de maand

Brouwerij van de maand – Brouwerij KEES

lazy
6700624a e8c2 4c23 85c4 400b7c370945 1 edited

Het is een regenachtige vrijdag. Ik moet in Terneuzen zijn om daar een mooie nieuwe pellet-bbq op te halen waar mijn oog op gevallen is. Voor mijn verjaardag wou ik graag een BBQ die nog bijna niemand heeft. Na verschillende kamado’s bekeken te hebben is mijn aandacht gevallen op Green Mountain Grills.

Sinds afgelopen jaar probeer ik minimaal 1 keer per twee weken een bierroute te plannen, waar ik specials en one-offs kan ophalen, om die vervolgens bij horeca en slijters in onze eigen provincie Gelderland te verspreiden. En dat begint steeds beter te lopen!

Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook graag verse Amerikaanse IPA’s drink, om die bijzondere tropische tonen te kunnen proeven. Maar ik kom er steeds meer achter dat er gewoon hele goede bieren uit Nederland komen! Vandaar dat ik mezelf de opdracht heb gegeven om deze bieren persoonlijk bij de brouwerijen op te halen, om ook het verhaal van de brouwers en de brouwerij met jullie te kunnen delen.

Vandaag rij ik eerst naar Breda, om bij Frontaal, Abloc en Big Belly mooie nieuwe bieren op te halen. Daarna rijd ik vlug door richting Terneuzen, want ik heb geen idee hoever dat nog is. Gelukkig helpt de navigatie van mijn bus me met die vraag. Als ik via de tolweg door de Scheldetunnel rijd, gaat er een lampje knipperen in mijn dasboard. Het gaat me toch niet gebeuren dat ik hier in de middle of nowhere stil kom te staan omdat er geen tankstation in de buurt zit? Gelukkig blijkt al snel dat ik me over tankstations rondom Terneuzen geen zorgen hoef te maken. Het is inmiddels gaan stormen en met veel regenen waan ik me in een duistere en spookachtige industriestad.

Het bezoek aan de GMG BBQ shop was een groot succes. Met de bus volgeladen met een splinternieuwe Daniel Boone Prime Plus, inclusief rotiserie, pizzaoven en verschillende zakken pellets, moet ik me nog haasten om rond 3 uur bij brouwerij Kees te kunnen arriveren.

Het waait inmiddels zo hard dat de grote papiercontainer, die buiten staat, door de wind wordt meegenomen en op z’n kant valt. Al snel zijn twee trouwe medewerkers van Kees ter plekke om de container weer op zijn plaats te zetten, net op het moment dat de vuilniswagen aan komt rijden.

image3

Ik stap het kantoortje binnen en zie Kees daar al achter het bureau zitten. “Nog even het laatste doosje verzenden”, zegt hij en geeft aan dat ik aan de tafel plaats mag nemen. Wel bijzonder om eindelijk eens bij brouwerij Kees op bezoek te zijn. Al jaren ben ik groot liefhebber van zijn bieren, en het contact met Joram (de salesman) is ook erg prettig. De eerste paar keer hebben we in Breda afgesproken, waar we op het parkeerterrein van NAC Breda de trays bier uit de kofferbak van Joram in onze bus laadden.

Op het moment dat ik aan de tafel bij Kees ga zitten, komen al snel een paar gezellige collega’s erbij zitten. Voordat ik het weet komen verschillende bieren van Frontaal en Moersleutel op tafel te staan en wordt de vrijdagmiddagborrel ingeluid. Leuk om te zien dat de bieren van collega brouwers worden geproefd en beoordeeld. En vergeleken met hun eigen bieren. En de ene anekdote na de andere, fantastisch om zo de vrijdagmiddagborrel met deze helden te mogen vieren!

Het is een erg prettige ambiance, en er wordt heel open gesproken over het creatieve proces, over hoe de namen van de bieren tot stand komen en dat Kees misschien wel één van de meest all-round brouwerijen van Nederland is. Met een hele stevige core range, het vaste assortiment bieren dat elk jaar terugkeert, bijzonder goede barrel-aged en hele bijzondere fruitige IPA’s, in alle soorten en maten.

IMG 2935

Kees heeft met veel plezier gebrouwen bij Emelisse en De Molen, die zich al jaren geleden hebben gespecialiseerd hebben in de barrel aged bieren. Bieren die toch wat hoger op ABV (alcohol by volume) zijn.

Kees kan nu nog 2 keer zo groot worden op de locatie waar hij zit. Hij is erg content met hoe het nu gaat. Volumes worden gedraaid in de supermarkten met de core range, en met de specials hebben ze nu een fantastisch assortiment staan.

De heren aan tafel zijn eigenlijk op veel van hun eigen bieren trots, maar als ze er 1 moeten aanwijzen van de laatste tijd, dan wordt de Triple IPA unaniem aangewezen. Hoe KEES aan die geweldige namen komt? Dat bedenken de heren gewoon zelf: “Al die hazy bieren zijn momenteel een hype, maar sommige bierstijlen horen gewoon helder te zijn”, zegt Kees. “Neem nou de West Coast IPA; die hoort mooi helder te zijn. Iemand riep toen voor de gein: “I can see clearly now! En toen vulde ik aan: Now the haze has gone. En dat komt dan zo op het blik.” Geweldig toch?

De nieuwe look van Kees is vooral te danken aan Joram, die de sales en een groot deel van de marketing voor zijn rekening neemt. En niet zonder succes; een genot om naar de blikken van Kees te kijken!

IMG 7226

Als ik vraag naar de relatief nieuwe bierstijl Pastry, dan zeggen de mannen bijna in koor dat zij misschien wel hiervan de uitvinder zijn. Heerlijk bescheiden, maar eerlijk is eerlijk: de Caramel Fudge Stout is bijzonder goed! En dan de speciale barrel aged varienten hier weer op, echt heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *