Recepten & Foodpairing

Tomahawk steak met een tropische salsa

lazy

Tomahawk steak met een tropische salsa

Jos Van Dijk
Jos Van Dijk

2

Aantal personen

Voorbereidingstijd

10 minuten

Kooktijd

20 minuten

Ingrediënten

Voor de Glaze:

  • 2 verse mango’s
  • 2 verse papaya’s
  • 2 verse vleestomaten
  • Knoflookpasta
  • Gemberpasta
  • Scheutje witte wijn azijn
  • Verse koriander (voor de liefhebbers) Halve Madam
  • Janette (voor de liefhebbers)

Voor het vlees:

  • Tomahawk steak (The Bigger the Better)
  • Peper en Zout

Instructies

1

De dag van te voren begin je alvast met het maken van de salsa. Maak de mango’s en de papaya’s schoon en snijdt deze in blokjes van ongeveer 5mm bij 5mm. Doe hetzelfde met de vleestomaten. Dit mag allemaal in een grote kom. De halve peper mag nu heel fijn gesneden worden en ook aan het geheel toegevoegd worden. Ik ben zelf fan van koriander en zou deze zelf grof choppen en je raadt het nooit, deze voeg je ook toe aan het geheel. Doe hierbij een flinke eetlepel knoflookpasta en een flinke theelepel gemberpasta. Goed mengen en kijken hoe nat het geheel is. Voeg hier nu een scheutje azijn aan toe. Je wilt geen kleddernatte salsa hebben, maar ook geen gortdroge. Gewoon even aankijken. Roer het geheel weer goed door elkaar en proef je creatie. Indien nodig breng je het op smaak met peper en zout. Afdekken en in de koelkast zetten is al wat rest. Kunnen de smaken mooi doortrekken.

2

Op de dag zelf haal je een ruim uur van te voren de Tomahawk uit de koelkast. Ondertussen kun je mooi de barbecue aansteken. Aangezien het een groot stuk vlees is, gaan we werken met 2 zones. De ene helft mag gloeiend heet worden en aan de andere kant leg je geen kolen. Als de barbecue echt goed heet is, leg je de steak op de hete kant. Daar schroei je alle kanten mooi dicht. Als dit gedaan is, verhuis je de steak naar de helft zonder kolen zodat de steak kan garen met indirecte hitte. Deksel op de barbecue en wachten onder het genot van een For My #1. Om de 10 minuten draai je de steak om en dit herhaal je totdat je de gewenste kerntemperatuur hebt bereikt. Wij raden tussen de 50°C en 52°C aan voor een mooi rear/medium rear resultaat. Bij het serveren besprenkel je de steak met grof zeezout en een beetje peper. Serveren met de salsa en genieten maar!

Ons Bieradvies

Het boodschappenlijstje

Meer zoals dit

4 tropische kippenpoten met een kick

4 Tropische sticky kippenpoten met een kick

De glaze die we hierbij bedacht hebben, is lekker sticky, zoet en heeft ook veel ananas erin. De juicy, vette kip wordt begeleid door de romigheid van de banaan en de kleine kick van de peper. Dit haakt mooi aan bij het vollere mondgevoel van een dubbele IPA, maar zorgt ook voor een mooi contrast met de aanwezige citrus smaken in het bier.

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *