De oorsprong

Bronckhorster Beef – 100% Lokaal vlees met internationale kwaliteit

BIERVLEES-Bronckhorster-2-1

Lokaal vlees in Nederland met de kwaliteit van het internationale vlees. En dat allemaal op eigen bodem!

Onze zoektocht naar lokaal vlees

In mijn zoektocht naar de beste vleessoorten, kwam ik al snel uit bij graangevoerde Black Angus uit Amerika of Australië. Mooi gemarmerd vlees, dat ongekend van smaak is als je de stukken lokaal vlees uit de supermarkt en zelfs de gemiddelde slager als referentie hebt.

Daarboven zit nog een gradatie, die nog bijzonderder is: Wagyu. Letterlijk vertaald betekent dit: Japanse koe. Dit runderras vindt zijn oorsprong in Japan. Aangezien het land daar heel dichtbevolkt is en de schaarste van weidegrond, hebben de dieren daar minder ruimte om lekker los te lopen. Het verhaal wil dat de keizer van Japan zijn strijdkrachten alleen het beste voedsel wou geven, waardoor ze oppermachtig zouden zijn. Was elke werkgever maar zo, toch?

De runderen kregen dagelijks een massage om de malsheid van het vlees te bevorderen. Om de dag af te sluiten kregen ze ook nog eens een lekker biertje in plaats van water. Hierdoor kregen ze meer honger. Dit is natuurlijk het lievelingsverhaal voor BIER&VLEES, want hoe mooi is dat; bier gebruiken om het vlees nog malser en smaakvoller te maken?!

De oorspronkelijke Wagyu runderen mogen Japan niet verlaten. De Wagyu die hier verkrijgbaar is, is door fokprogramma’s ontstaan. De A5 Grade is de hoogst mogelijke gradatie met een Grade 12 voor de optimale vetmarmering (BMS) in het Wagyu vlees. 

BIERVLEES Bronckhorster 1
De Black Angus koeien van Bronckhorster Beef

Geweldig verhaal natuurlijk, maar het moet wel van ver komen. Een goede vriend van me vroeg me ooit eens of dit nou echt nodig was. Waarom niet gewoon lokaal vlees uit Nederland? Qua smaak in mijn ogen niet te vergelijken met het hierboven genoemde vlees. Maar toch bleef deze vraag in mijn hoofd hangen. 

Wisten jullie al dat ik uit de Achterhoek kom? Uit Winterswijk om precies te zijn. Ik zeg dat omdat ik trots ben op de mentaliteit van de meeste mensen daar. We hebben in de zomer van 2020 een geweldige BIER&VLEES on TOUR bij Bronckhorster Brewing Company gehad, dus ik was al een beetje bekend daar.

In mijn zoektocht naar het beste Nederlandse rundvlees kwam ik enige tijd geleden in contact met Romy en Henry van Bronckhorster Beef, uit het gelijknamige dorpje. De liefde voor de dieren straalt er bij deze fijne mensen aan alle kanten vanaf!

IMG 7390

Henry is opgegroeid in het agrarische bedrijf van zijn ouders; zijn vader heeft nog steeds een aantal melkkoeien. Hoe graag hij ook wou, het bood te weinig kansen om succesvol het bedrijf over te nemen. Dus hij ging samen met zijn vrouw op zoek naar hoe ze konden uitbreiden; hoe gaaf zou het zijn om twee lijnen naast elkaar te hebben; zuivel en kwaliteitsvlees?

In 2018 zijn ze begonnen met het grootbrengen van Black Angus en Wagyu runderen. En altijd met het oog op kwaliteit; wat hebben de dieren nodig om zich goed te voelen en hoe kunnen de kalveren zo lang mogelijk bij hun moeder blijven. Wat moet er op de vloer liggen en hoe ziet de ideale stal eruit? Met die vragen zijn ze aan de slag gegaan en hebben ze met hun eigen handen de stal gebouwd.

Ik kwam in de winter langs toen het zo sneeuwde en zag dat de boerenknecht met een tractor hooibalen voor de opening van de stallen legde, zodat de dieren uit de wind lagen en de sneeuw niet in de stal kon komen. Erg mooi vond ik dat om te zien; liefde voor de dieren!

Ook het gras waar de dieren grazen is bijzonder; waar veel boeren de paardenbloemen en andere plantjes wegspuiten, laat Henry die bewust staan. De variatie in voeding is goed voor het dier en uiteindelijk ook voor de smaak van het vlees. Waar kalveren bij andere boerderijen vaak al met 1 jaar naar de slacht gaan, is het bij Bronckhorster Beef 3 tot 3,5 jaar. Nogmaals: kwaliteit voor kwantiteit!

Henry werkt nog fulltime bij de Universiteit van Wageningen, om zo de boel een beetje te kunnen bekostigen. En doordat ze alles eigenhandig hebben gebouwd, kan dit sprookje worden verteld. Vergis je niet in de investeringen die gedaan moeten worden om zo’n nieuwe tak van sport op te kunnen zetten.

BIERVLEES Bronckhorster 16

Dit jonge bedrijf is in opbouw, maar in mijn ogen doen ze alles goed. Het zijn echte ondernemers, die van aanpakken houden. Een half jaar geleden noemden ze dat ze eigenlijk de melk van de koeien van (schoon)vader wilden gaan gebruiken om zelf kaas van te laten maken. Deze week zijn de eerste kazen gemaakt en kunnen binnenkort gekocht worden in hun boerenlandwinkel.

En daarmee zijn we aangekomen bij het domein van Romy; de boerenlandwinkel. De mooiste stukken lokaal vlees zijn hier te koop. Momenteel worden de runderen nog opgedeeld door de lokale slager, maar op den duur wil ze zelf graag het snijden doen. Op die manier kan ze de echte American Cuts snijden, die door de BBQ pro’s zo worden geliefd.

Naast de fantastische stukken lokaal vlees verkoopt ze daar ook wijn, messen met een lemmet van Wagyu bot en natuurlijk mooie bieren die BIER&VLEES als groothandel daar mag leveren. En omgekeerd zijn wij de enige partij die hun vlees vanuit onze webshop mogen aanbieden. Een unieke samenwerking, die onze liefde voor elkaar bezegeld!

Ga vooral eens bij ze op bezoek, want deze mensen zijn zo fantastisch! Hun hartverwarmende liefde voor de dieren is ongekend, en eerlijk is eerlijk: dat proef je gewoon terug! En hoe gaaf is het om te zien waar je stukje vlees vandaan komt en hoe het geleefd heeft? Dan geniet je er nog meer van en waardeer je het nog meer.

Wil je meer over Bronckhorster Beef weten, kijk dan op: https://www.bronckhorsterbeef.nl/the-dutch-farm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *