Persoonlijk bezorgd in Gelderland

Gratis verzending boven de €50

Voor 15:00 besteld, morgen in huis

Blog

Brouwerij van de Maand – Frontaal

Wat het lekkerste bier is voor Dyan momenteel? De Juice Punch! Die moet eigenlijk in heel Nederland in de supermarkt kunnen staan. Dit bier staat als een huis, en is toegankelijk voor de beginnende Craft bier drinker. En lekker om zo even tussendoor te pakken voor de ervaren bierliefhebbers! De eerste 2 versies zijn in collab gemaakt met Jeroen Krikke uit Den Haag, die nu vooral honingwijn maakt.

Interview FRONTAAL met Dyan Beinema

Brouwerij van de maand - Frontaal

Omdat Roel lekker in de brouwerij bezig was, heb ik dit interview met Dyan gedaan. Dyan helpt Roel als commercieel vertegenwoordiger bij de verkoop van de bieren van Frontaal. Alles gaat in goed overleg met Roel, zodat de bieren ook goed verkoopbaar blijven.

In het begin...

Het begin van Frontaal is een klassiek verhaal; op een zolderkamertje begon Roel (achternaam) op 20-jarige leeftijd met het brouwen van bier voor vrienden en familie. Zij vonden het lekker en moedigden hem aan om meer te brouwen. Al snel volgde kleine batches van 20 liter, die naar een lokaal cafe gingen. Dit smaakte naar meer, dus werd er opgeschaald.

 

Roel was kok in verschillende horecazaken, waar hij de verschillende smaakpaletten leerde kennen. Het opmaken van de borden vond hij minder leuk, en kwam daarom op het idee om de smaken vloeibaar in fles en blik te ontwikkelen.

Deze interesse is ontstaan tijdens zijn stage in Australië, waar hij voor zijn bijbaantje in een brouwerij belandde. Hier kwam hij voor het eerst in aanraking met de hoppige bieren. De IPA’s waren toen nog niet zo bekend in Nederland, en zeker de tropische smaken van de New England IPA’s waren een openbaring voor hem.

Frontaal wordt officieel

Thuis teruggekomen ging hij met deze opgedane kennis aan de slag op het zolderkamertje, wat in 2016 resulteerde in zijn eerste Crowdfunding van €90.000,- om zijn brouwcapaciteit op te kunnen schalen. Op ‘De Stek’ zette hij twee zeecontainers en een blokhutje neer, met daarin een brouwhuis van 500 liter. Met een vergistingscapaciteit van 750 liter per tank, leek dat al een flinke opschaling.

 

Omdat de bieren van Frontaal nieuw en gedurfd zijn, groeide de vraag sneller dan verwacht en bleek ook deze capaciteit al snel te weinig te zijn. Hierdoor werd al snel de volgende stap gemaakt om de door hun bedachte bieren door een huurbrouwer te laten brouwen: 2000 liter per keer en dan maandelijks 2 batches.

 

Roel is heel experimenterend begonnen, zoals een dubbel rye bock of een French saison, die op dat moment nog niet heel erg bekend waren onder het groter publiek. De American Barley wine was toen nog best wel bijzonder. Ook de Amerikaanse IPA, volgepropt met fruitige Amerikaanse hoppen was er op dat moment ook nog niet echt.

 

Zijn Engelse namen werden op dat moment nog niet echt begrepen door de omgeving van Breda. Die waren toch wat traditioneler gewend; Belgisch blond, dubbel en tripel, pilsner en witbier. België is natuurlijk om de hoek, dus daar werd vaak het bier nog vandaan gehaald. Nu nog steeds zijn de Tripel en het witbier de meest verkochte bieren via het cafe in de buurt. Dit zal altijd wel zo blijven.

 

Frontaal begon toen te groeien. Naast andere collega’s is Dyan in 2018 gestart bij Frontaal als 3e fulltimer. Toen is de tweede Crowdfunding gestart van €800.000,-, om de verhuizing naar de huidige locatie te kunnen financieren: De Faamfabriek. Er werd toen al getwijfeld of het niet te veel was en of het niet te groot zou zijn. Maar Roel houdt nou eenmaal van groot denken; The Sky Is The Limit!

 

Uiteindelijk heeft de hele verhuizing en verbouwing nog meer gekost dan de opgehaalde financiering, en ook om het vatenpark uit te kunnen breiden is er nog een extra ronde geld opgehaald: €400.000,-. Hierdoor kon het werkkapitaal uitgebreid worden en konden 175 houten vaten worden aangekocht om elke maand een nieuw Barrel Aged bier uit te kunnen brengen.  Dat deze ronde al binnen 3 dagen vol was, kwam als een verrassing. Die steun voelde fantastisch en gaf nog meer energie! Dit speelde nog geen 2 jaar geleden; november 2019.

 

En er lijkt geen grens te zijn, want inmiddels heeft Frontaal de vierde crowdfunding uitgeschreven; minimaal €2.500.000 en maximaal €5.000.000,- uitgeschreven! Say what? Grote dromen, mensen! En de ondergrens in inmiddels al ruim gehaald! To be continued…..

Het lekkerste bier

Wat het lekkerste bier is voor Dyan momenteel? De Juice Punch! Die moet eigenlijk in heel Nederland in de supermarkt kunnen staan. Dit bier staat als een huis, en is toegankelijk voor de beginnende Craft bier drinker. En lekker om zo even tussendoor te pakken voor de ervaren bierliefhebbers! De eerste 2 versies zijn in collab gemaakt met Jeroen Krikke uit Den Haag, die nu vooral honingwijn maakt.

 

Wat hij nog graag al toekomstig nieuw bier van Frontaal zou willen zien? Een Ligtheiner: dat is gerookte sour. Of een Smoothie Sour. En wilde vergisting, maar dat zou een hele aparte sectie vragen om contaminatie te voorkomen. Het zullen waarschijnlijk geen hardlopers worden, maar ze vinden het gewoon tof om de extremen te blijven opzoeken. Bieren die de naam Frontaal eer aan blijven doen.

 

Welke BBQ Dyan thuis heeft staan? Een Green Egg mini. En daar maakt hij het liefst een mooi stukje  buikspek low-and-slow op Indische wijze met een Juice Punch. Ook een lekkere groot stuk Bavette!

En wij zouden BIER&VLEES natuurlijk niet zijn als we niet zo brutaal zijn geweest om te vragen of we mooie combinaties mochten maken met een nieuw bier. Sterker nog; met 3 nieuwe bieren!

Aandeelhouder worden van frontaal

De ondergrens is al gehaald! Tot 10 januari kan je dus nog aandeelhouder worden van de bijzondere, sterk groeiende Nederlandse CRAFT Brouwerij worden. Hiervoor krijg je een reward en kan je op basis van dividend een mooie waardering krijgen voor je aandeel. Dit aandeel is natuurlijk onderhevig aan marktwerking, maar met de plannen en huidige groei van Frontaal moet dat wel goed komen! De eerste aandeelhouders hebben hun aandeel al driemaal terugverdiend!

 

Dit bedrag is noodzakelijk om de tijdelijke huidige locatie te kunnen verruilen voor een mooie nieuwe locatie op de Steenhoofd. Het lijkt niet te geloven als je bij Frontaal rondloopt, want het is nu al groot. Maar met het succes van de core range in de supermarkten, de sterk groeiende webshop, het café en de opslag van alle ingrediënten en bieren die gereed zijn, moet het eigenlijk nog een stapje groter: meer pallets op voorraad, en nu kan er nog niet voldoende gestapeld worden.

 

Het is nog niet zeker of het café meeverhuist, want de huidige locatie moet plaatsmaken voor een nieuwe woonwijk, die Frontaal graag wil blijven voorzien van lekker en bijzonder bier. Dus investeer in misschien wel de mooiste nieuwe Nederlandse CRAFT Brouwerij: www.brouwerijfrontaal.nl/investeer.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Recente berichten

Pulled pork meat.
Recepten & Foodpairing
Kumar Poot

Pulled Pork van de BBQ

Pulled pork van de bbq 4 Aantal personen Voorbereidingstijd 30 minuten Kooktijd 6 uur Ingrediënten  2 kilo procureur  150 gram

Meer lezen »
Bigos - sauerkraut stewed.
Recepten & Foodpairing
Jos Van Dijk

Zuurkoolstampot met Zuurkoolspek

2 Aantal personen Voorbereidingstijd 10 minuten Kooktijd 20 minuten Ingrediënten 500gr kruimige aardappelen 500gr zuurkool Roomboter Zuurkoolspek Jeneverbessen Peper en

Meer lezen »
Sliced flank or bavette beef meat steak on a cleaver. Black wooden background. Top view
Recepten & Foodpairing
Jos Van Dijk

Bavette met Witbrood

2 Aantal personen Voorbereidingstijd 10 minuten Kooktijd 20 minuten Ingrediënten Bavette Roomboter Vers witbrood Peper en zout Recept Vandaag doen

Meer lezen »
Winkelwagentje

Meld je aan

Nog geen account?

Wij gebruiken cookies om de ervaring van de website te verbeteren. Als je doorgaat dan ga je automatisch akkoord met het gebruik van de cookies.

HO! Ben je 18 jaar of ouder?

Je moet 18 jaar of ouder zijn om de website te bezoeken.

No access!

You are still too young for our website, hang on! When you are 18 we will be ready for you again.

Ik ben 18 of ouder Ik ben jonger dan 18
0 items Winkelwagen